SAYISAL DERSLERE ÇALIŞMANIN PÜF NOKTALARI

0 2.307

Okul, ders, sınav, kurs derken hayatımızın en güzel yıllarını herhalde harcıyoruz. Genç arkadaşlardan ve öğrencilerimden hep duymuşumdur, “ders çalışmakla ömrümüz geçiyor. Bu yaşlar bir daha ele geçmeyecek”. Doğru aslında, bu yaşlara bir daha dönemeyecekler. Bir öğrenci akademik hayata yani üniversiteye hazırlanırken, bunun için bu kadar emek harcarken, hayatlarının en güzel yıllarını akademik hayata hazırlanmak için geçirirken, bunun hakkını da vermelidir. 12 yıl boyunca eller hep kalem tutup, 12 yıl sonunda üniversite sınavlarında yaşanacak başarısızlık, hayatı kabusa dönüştürebilir. Çünkü sadece kalem tutmaya alışmış eller, ilerleyen dönemde bedeni güç gerektiren işlerde çalışmakta zorlanacaktır.

O halde sınav başarısı dışında bir lise öğrencisinin pek başka şansı kalmıyor gibi görünüyor. Tabi babadan kalacak hanlar, hamamlar yoksa… Şimdi bir sayısalcı için sayısal derslere çalışırken dikkat edilecek hususlar üzerinde durmaya çalışacağım.

Öncelikle sayısal derslere çalışırken rahatlayın. Matematik fizik gibi derslerin problemleri stres altında çözülmez. Kafayı rahatlatıp, probleme odaklanmak gerekir. Gereken formülleri bir kez ezberleyin ve problem çözerken her seferinde kontrol etmeyin. Zihni zorlamak gerekir, kendinizi zorlayarak hatırlamaya çalışın. Akşam uyuduktan sonra, zorlanmış zihin uyku sırasında bunları tekrarlayacak ve siz uyandıktan sonra formülleri daha rahat hatırlayacak ve buna siz de şaşıracaksınız.

Problemleri çözerken özellikle fizik, kimya gibi derslerde birimler önemlidir. Birim analizi, birimini hatırlamadığınız durumlarda işinize yarayacaktır. Ya da üniversite sınavlarında sadece birim analizi de sorabilmektedirler. Bu tür sorularda formüle her bir büyüklüğün ham birimini koyun ve sonuçta istenen birimi elde edersiniz. Örneğin fizikte kuvvet F=ma olarak ifade edilir. Kütle yani m nin birimi kg, F yani kuvvet birimi Newtondur. O halde a=F/m olduğundan formülde birimleri yerine yazarsak N/kg birimini elde ederiz. N/kg ivme birimidir.

Daha önce hiç karnınız açken ya da su içme ihtiyacınız varken ders çalışmayı denediniz mi? Eğer cevabınız evet ise, ders çalışmaya ya da problem çözmeye pek odaklanamadığınızı hatırlarsınız. Leziz bir lahmacun hayal ederken elbette ders çalışmak zordur. Önce karnınızı doyurun sonra derse öyle başlayın.

Bir formülden başka bir formülü türetebilmek bir formül setini daha iyi öğrenmemizi sağlar. Örneğin fizikte dairesel hareket konusundaki çok sayıda formülü ezberlemek zor olabilir. Ancak bir formülden başka bir formülü türetebilirsek, dairesel hareket konusunda birbirine bağımlı çok sayıda formülü ezberlememizi kolaylaştırır.

Sayısal derslerde problem çözebilmenin en büyük sırrı, sık sık tekrar etmek ve zihni yormaktır. Bir noktadan sonra siz de problem çözebildiğinizi göreceksiniz. Her zaman ayrıntılara dikkat edin ve yüzeysel çalışmayın. Her şey burada gizli…

Bol netli testler dilerim…

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.