Ders çalışıyorsunuz, masa başında saatler geçiyor ve aslında konunun mantığını çok iyi kavradığınızı düşünüyorsunuz. Ama iş problem çözmeye gelince, 20 soruluk testi alıyorsunuz ve 10 tane doğru cevabınız ancak çıkıyor. Bu noktada fizik dersine karşı tüm isteğiniz kaçıyor, bir daha bu dersin yanına bile yaklaşmak istemiyorsunuz.
Fizik dersi diğer derslere göre biraz daha fazla emek ister ve sizin de soruya bir şeyler katmanız gerekir. Yani formülde yerine koy yap şeklinde problem çözmek fizik dersinin doğasına aykırıdır. Bunun için konu bittikten sonra çözeceğiniz testleri iyi seçmelisiniz. Hemen zor testlerden başlamayıp, birkaç tane kolay yani temel düzey olarak adlandırılan, konu kavrama amacıyla yazılmış testleri çözmelisiniz. Bu testlerle yeterince konuya hakim olduğunuza inandıktan sonra orta ve zor testlere geçebilirsiniz.
Uzun zaman ara vermek öğrenciyle bu sevimsiz dersin arasına kara kediler girmesine neden olur. Bu yüzden bugün çalışıp, beş gün fizik dersine ilgi göstermezseniz, aranız bozulur… Fizik dersi nazlı bir sevgili gibidir, ilgi ister. Siz ona 5 adım yaklaşırsanız o size 4 adım yaklaşır, hep nazlıdır, ama bir noktadan sonra o size daha çok yaklaşmaya başlar. Bu sefer 5 adım yaklaşan o olur. İşte o noktayı yakalamak başlangıçta zordur ama bir yakaladıktan sonra daha az çalışarak fizik dersini daha rahat yaptığınızı göreceksiniz.
Peki fizik problemi çözerken nelere dikkat etmeliyiz? Aşağıda bunun cevabını 7 adımda vermeye çalıştım.
1. Önce sakin olun; bu sadece bir problem ve dünyanın sonu değil.
2. Soruyu dikkatle okuyun; uzun bir soru ise parça parça okuyun ve her parçada neler söylendiğini anlamaya çalışın… Soruyu anlamadan ve kafanızda şekillendirmeden asla çözemezsiniz.
3. Bir sorunun ne kadar kolay olduğunu çizmeden göremezsiniz. Şekli çizebilmek için soruyu anlamış olmalısınız. Şekil çizmek soruyu zihnimizde hareketlendirmek soruyu çözmek için kolaylık sağlar.
4. Verilenleri not alın; “İstenileni verilenlerden nasıl elde ederiz?” sorusuna yanıt arayın.
5. Formül yazın; aynı değişkenleri içeren birden çok formül seti vardır. Hangisini kullanacağınızı bulmak için verilenleri kontrol edin.
6. Verilenleri formülde yerine yazın; Formüle karar verdiyseniz bundan sonrası matematiğin alanına girer. Eğer vektörel büyüklüklerle çalışıyorsanız, yönlere de dikkat etmelisiniz.
7. Problemin sonucunu kutu ya da daire içine alın veya altını çizebilirsiniz.
Daha sonra arkanıza yaslanın ve fizik sorusu çözebilmenin keyfine varın.
Sürtünme kuvveti cismin alt yüzeyi ile hareket ettiği ortamın yüzeyi arasında oluşan ve daima cismin…
-Şekildeki cisim F kuvveti yönünde hareket ediyorsa ivme ifadesi nedir? N=G olduğundan Fs = k…
Hareketi ve harekete sebep olan kuvveti birlikte inceleyen mekanik bölüme Dinamik denir. Dinamiğin üç kanunu…
Hareket Seçilen durgun bir referans noktasına göre cismin zaman içerisinde yer değiştirmesine hareket denir. Yörünge…
DOĞRU BOYUNCA HAREKET (DOĞRUSAL HAREKET) Hareket Seçilen durgun bir referans noktasına göre cismin zaman içerisinde…