Günümüzde doğal olarak bulunan ya da yapay olarak üretilen radyoizotoplar mevcuttur. Bu radyoizotoplar farklı alanlarda kullanılır. Tıp alanında metabolik faaliyetlerin incelenmesi, uzay teknolojisinde uzay araçlarının ihtiyacı olan enerjinin sağlanması, tarımda bazı zararlı mantarlara karşı mücadele, mühendislik alanında motor pistonlarının aşınmasının ölçümü, arkeoloji ve biyolojide canlıların yaşadıkları dönemlerin tesbitinde fayda sağlamaktadır.
Radyoaktif izotop olan İyot-123 (\({}^{123}I\)) gama ışınları yayar ve tiroit bezleri hakkında doktorların bilgi edinmesini sağlar. Ayrıca damarlarda kanın dolaşım hızını ölçmek için vücuda radyoaktif element olan 24NaCI verilir.
Uzay sondalarında kullanılan Voyager uzay aracı gibi araçlarda, radyoizotopların radyasyonu sonucu açığa çıkan ısı, elektrik enerjisine çevrilerek kullanılır.
Radyoaktif bir madde olan \({}_6^{14}C\) izotopu hem bitkiler hem de bu bitkileri tüketen canlılar tarafından alınır. Bu izotopun yarılanma süresinden faydalanılarak organik numunelerin yaşları tayin edilir. \({}_6^{14}C\) izotopu aynı zamanda iyi bir beta (\(\beta \)) ışıması yayar ve azota dönüşür. Arkeolojide yayımlanan beta ışıma sayısından canlıların binlerce yıl önce hangi dönemlerde yaşadığına dair bilgilere ulaşılır.
Sürtünme kuvveti cismin alt yüzeyi ile hareket ettiği ortamın yüzeyi arasında oluşan ve daima cismin…
-Şekildeki cisim F kuvveti yönünde hareket ediyorsa ivme ifadesi nedir? N=G olduğundan Fs = k…
Hareketi ve harekete sebep olan kuvveti birlikte inceleyen mekanik bölüme Dinamik denir. Dinamiğin üç kanunu…
Hareket Seçilen durgun bir referans noktasına göre cismin zaman içerisinde yer değiştirmesine hareket denir. Yörünge…
DOĞRU BOYUNCA HAREKET (DOĞRUSAL HAREKET) Hareket Seçilen durgun bir referans noktasına göre cismin zaman içerisinde…